در شرایط عادی منطقه ، در غرب آرام حاره ای به واسطه دمای تجارتی جنوب شرقی نسبتا آرام ، گرمایش حاصل تشعشع خورشیدی موجب گرم شدن آبهای اقیانوس می شود .
به طور همزمان با دمای تجارتی جنوب شرقی موجب فرا رفت آبهای گرم به سمت غرب می شوند بنابراین در غرب آرام حاره ای یک انباشتگی از آبهای با دما های بالا به وجود می آید و تراز دریا در این منطقه بالاست حال به دلیل تنش باد شرقی در آرام استوایی حرکتی به سمت قطب در لایه اکمن اقیانوسی ایجاد می شود و در طی آن به دلیل پیوستگی ، فراجهندگی آب سرد در نواحی مرکزی شرقی آرام استوایی به وجود می آید که این علتی بر وجود زبانه آب خنک در نواحی مرکزی و شرقی آرام استوایی می باشد.
بدین ترتیب در شرایط عادی منطقه در غرب آرام استوایی آبهای سطحی با دمای بالا و در مرکز شرق آرام استوایی زبانه ای از آبهای سطحی با دمای پایین وجود دارد .
حال در نواحی استوایی توزیع فعالیت های هم رفتی قوی در اتمسفر به میزان زیادی به همگرایی بادهای تجارتی و دمای سطح دریا بستگی دارد ، به طوری که منطقه همگرایی درون حاره ای (Intertropical Convergence Zone (ITCZ و منطقه همگرایی آرام جنوبی (South Pacific Convergence Zone (SPCZ بر روی مناطقی واقع شده اند که دارای آبهای سطحی با دمای بالاتر از 27 درجه سانتیگراد می باشد .
در اين حالت در شرق آرام استوايي پرفشار استقرار يافته و هوا رونشست دارد و پاييدار مي باشد و در غرب آرام استوايي كم فشار مستقر و هوا حركت صعودي داشته و مرطوب و باراني ست.
همراه با اين وضعيت لايه ترموكلين در شرق آرام به سطح آب نزديك تر و در غرب اين ناحيه عميقتر است.
ال نينو El nino - فاز گرم +
واژه ال نينو اساساً به جريان اقيانوس گرم و ضعيف ساليانه اي اطلاق مي شود كه به سمت جنوب در امتداد سواحل پرو واكوادور در ايام كريسمس جريان مي يابد و با گرمايش وسيع و غير معقول كه هر چند سال يكبار اتفاق مي افتد ، اكولوژي منطقه اي و محلي را تغيير مي دهد .
زماني كه بادهای تجارتی جنوب شرقی قوی هستند گردش والکر شدت می یابد ؛ اما قدرت گردش والکر با دمای سطح دریا در شرق آرام استوایی نیز در ارتباط است به این ترتیب زمانی که دماهای سطحی دریا در شرق آرام استوایی بالاتـر از حد نرمال است بادهای تجاری و گردش والکر در ضعيف ترین وضعیت خود قرار دارند. تحت این شرایط ، شرق استرالیا ، اندونزی و هندوستان از هوای گرم و خشك برخور و در شرق آرام استوایی شرایط هوای مرطوب وباراني حاکم است.
با آغاز بهار در نيمكره شمالى، بادهاى تجارى ضعيف مىشوند و اين فرآيند را دچار اختلال مىكنند. اما معمولاً در اين هنگام، بادهاى موسمى آسيايى به كمك بادهاى تجارى مىآيند و اختلاف دماى حساس اقيانوس دوباره برقرار مىشود. تا اينجا همه چيز به خوبى پيش مىرود ولى بعضى اوقات به دلايلى كه هنوز كاملاً شناخته نشدهاند بادهاى تجارى تقويت نمىشوند يا حتى از غرب به شرق مىوزند . به اين ترتيب آب هاى گرم سطحى در ناحيه عميق غربى شروع به حركت به سمت شرق مىكنند. در شرق، اين آبها مانند يك پوشش عمل كرده و از بالا آمدن آبهاى سرد عميق جلوگيرى مىكنند و به اين ترتيب اختلاف دماى شرق و غرب اقيانوس بسيار كم مىشود.
در طول پديده ال نينو باد ها در استوا بر روي اقيانوس از غرب به شرق مي وزند . اين بادها در سطح آب اقيانوس جابجا شده و آبهاي گرم سطح اقيانوس را كه بوسيله خورشيد در مناطق گرمسيري حرارت ديده اند ، به سواحل غربي شمال و جنوب قاره آمريكا مي آورد . به دنبال آبهاي گرم ، بارندگي نيز به سمت مشرق متمايل مي شود ، به همراه سيل در پرو و خشكسالي در اندونزي و استراليا . نشانه كليدي ال نينو ، افزايش دماي غير عادي در امتداد و هر دو طرف خط استوا در اقيانوس آرام مركزي و شرقي است . اين جريان هر چند سال يكبار با يك گرمايش عظيم و غير معمول همراه مي شود . بطوري كه در اين حال دماهاي سطح دريا حداقل براي چند ماه پياپي در 3 تا 5 محل ساحلي بالاي حد نرمال مي رود . و در پي آن دماي سطح دريا براي يك سال و يا حتي بيشتر بصورت غير عادي باقي مي ماند و براي برگشت به شرايط عادي منطقه ، حداقل تا ژانويه يا مارس آينده زمان لازم است .
ال نينو اصولاً تغييراتي در موقعيت تندبادها بوجود آورده و موجب پديد آمدن رفتارهاي آب و هوايي غير معمول در كره زمين مي گردد . تغييرات در تند بادها كه توسط ENSO صورت مي گيرد بر آب و هوا نه تنها در شمال و جنوب قاره آمريكا بلكه در نقاط دوردستي همچون آفريقا و نواحي جنوبگان تاثير مي گذارد .
